Inspirationsmaterial

Kostuppgift 1

Fokus: Grönsaker, frukt och bär
Utbildning: Lektion 1 – Grönsaker, frukt och bär (powerpoint)
Instruktioner till uppgift: I det här momentet ligger fokus på grönsaker, frukt och bär. Många vet att dessa livsmedel är en viktig bas i en hälsosam kost men ändå är de få som äter så mycket som rekommendationerna säger. Därför är uppgiften, efter att ni genomgått utbildningen, att ge er ut i butik för att leta efter en frukt eller grönsak som ser spännande ut men som du inte ätit förut. Kanske hittar du svamp? Sötpotatis? En exotisk frukt? Därefter, sök fakta om din frukt eller grönsak så att du vet hur den används; kan den ätas rå, behöver den kokas, måste den skalas? Till sist, leta fram ett recept (sök gärna på ica.se) som gör dig inspirerad att prova din nya frukt eller grönsak och berätta därefter för resten av gruppen om dina nya erfarenheter.

Kostuppgift 2

Fokus: Uppladdning och återhämtning (måltidsordning)
Utbildning: Lektion 2, uppladdning och återhämtning (powerpoint)
Instruktioner till uppgift: Kroppen behöver energi för att orka. Därför är det viktigt planera sina måltider, både vad de består av och när de ska ätas. Den här gången handlar uppgiften om att fundera kring hur du brukar göra, reflektera över hur det fungerar och sedan komma tillbaka till gruppen och diskutera.
Så här går det till: Välj en vanlig dag som du utgår ifrån och skriv ned vad du äter och vad du gör (t ex arbetar, tränar osv). Skriv också upp hur det känns; är du pigg, trött, full av energi, hungrig eller något annat? Nästa gång ni träffas i gruppen så sätter ni er två och två och så hjälper ni varandra att se över er dag och baserat på vad ni lärt er i utbildningen så ger ni varandra konkreta råd. Det skulle kunna vara att om du känner dig trött på träningen på eftermiddagen och upptäcker i anteckningarna att du inte ätit på fyra timmar så kan ni diskutera hur måltiderna skulle kunna läggas upp på ett annat sätt som gör att du äter något lite närmre inpå träningen och därmed har mer ork.

Kostuppgift 3

Fokus: Frukost – en bra start
Utbildning: Lektion 3, frukost – en bra start (powerpoint)
Instruktioner till uppgift: Vi skulle tröttna på köttfärssås med spagetti om vi åt det varje middag i en hel vecka, men vad är det som gör att många äter exakta samma frukost varje dag år in och år ut? Diskutera detta i gruppen efter att ni gått igenom utbildningen. Är det tid, fantasi, ekonomi eller något annat som sätter gränserna? När ni diskuterat klart, välj en kompis att göra steg två i uppgiften med. Under en veckas tid så ska ni byta frukost med varandra. Så här går det till. Om ni exempelvis startar en måndag så hörs ni på söndagkvällen. Då berättar ni för varandra vad ni skulle ha ätit imorgon bitti. Men, du kommer inte äta det du tänkt utan det gör din kompis och kompisens frukost äter istället du. Ge så mycket information som ni behöver till varandra. Ibland kan det räcka med att säga att ”jag skulle ha ätit havregrynsgröt med lingonsylt och mjölk” medan man en annan gång faktiskt måste dela med sig av ett helt recept. När veckan har gått har ni hunnit äta några frukostar som ni kanske är vana vid. Hur kändes det, hittade du någon ny favorit?

Kostuppgift 4

Fokus: Fisk
Utbildning: Lektion 4, fisk (powerpoint)
Instruktioner till uppgift: Många äter sällan eller aldrig fisk och skaldjur, trots att det finns så många skäl till att äta dessa livsmedel. Orsakerna är flera men ett av dem är att det kan upplevas svårt eller krångligt att tillaga fisk. Din uppgift den här gången är att komponera en ny fisk- eller skaldjursrätt, gärna med inspiration från recept på ica.se eller andra recept- och matsidor eller böcker. Följande kriterier gäller:
– Det ska smaka gott.
– Du får inte använda spis, ugn eller mikrovågsugn.
– Det måste, utöver fisk eller skaldjur, ingå minst en grönsak i din rätt.
Lycka till med skapandet och kom ihåg att bara fantasin sätter gränserna. Fota din rätt, skriv ner receptet och berätta om den när du träffar gruppen nästa gång. Kanske kan dina kompisar inspirera dig med sina rätter precis som att du gör detsamma med din!

Logo
Logga in!