Roligare frukt och grönt

Vi vet ju alla att det är viktigt att vi får i oss frukt, bär och grönsaker varje dag – vi hoppas att denna pristävling kan få er att vilja äta ännu mer av dessa nyttigheter!

Vi äter ju inte bara med munnen utan alla sinnen påverkar vår smakupplevelse och aptit. Kommer klassen ihåg vilka sinnen vi har? Först använder vi oss av synen när vi tittar på frukten/grönsaken, sedan luktar vi på den och kanske känner på den. Därefter stoppar vi in den i munnen och får då känna vad det är för smak och hur den låter med hjälp av hörselsinnet när man tuggar på den. Prova själva – det blir en helt ny upplevelse!

I denna pristävling gäller det att ni i klassen plockar fram er lekfulla och kreativa sida. Samtidigt ska ni göra nyttig och härlig mat extra fin och rolig med frukt och grönt. Samtidigt ökar ni er aptit! Låt fantasin flöda och skär maten i roliga former och dekorera med färgglada grönsaker. Vem gör den roligaste smörgåsen? Vem kan med hjälp av tandpetare och frukt göra ett frukt- och grönt konstverk och göra en liten vernissage? Eller varför inte göra ett fantasifullt porträtt på fruktbrickan innan ni äter upp frukten?

Klassens bidrag dokumenteras med bild och ord eller varför inte med en liten film?

Bidraget redovisas på mina sidor senast den 16 december 2016. Här kan ni ladda upp bild och skriva en kort förklarande text. Har ni valt att spela in en film laddar ni upp den på Youtube eller Vimeo och kopierar in länken vid redovisningen. De tre roligaste och mest inspirerande bidragen utses som vinnare av en jury bestående av personer från Skolklassikern och ICA Sverige. Juryns beslut kan inte överklagas. Vinnarna blir kontaktade via mail.

Tänk på att ni tar bilder i enlighet med er verksamhets riktlinjer. Om ni inte anger något annat vid uppladdning av ert bidrag så förbehåller sig Skolklassikern och ICA Sverige AB rätten att använda bilderna/filmerna i sina kanaler.

Priser

Vinnande bidraget får ett oförglömligt besök av en professionell matskulptör. Andra och tredje pris får bananfodral och Skolklassiker-handdukar.

Tips för en roligare måltid

 • Forma pålägget till ett ord på smörgåsen och läs tillsammans.
 • Gör roliga figurer av frukt och grönsaker tillsammans med barnen.
 • Servera en fräsch och läcker efterrätt – bjud på ett glas med färska frukter och bär.
 • Apelsinklyftor är populär plockmat. Sätt i en tandpetare så slipper du kladdiga händer.
 • Frys in blad och bär till fina isbitar att kyla måltidsdrycken med. Festligt att se på!
 • Dela en kiwi på två och ät med sked – enkelt och gott! Fungerar lika bra med melon och passionsfrukt.
 • Skivad frukt är ett ovanligt gott pålägg på smörgåsar.
 • Servera grönsaker i bitar och stavar tillsammans med dipsås.
 • Gör en ”igelkott” av en urgröpt, halv melon där melonbitarna sätts fast utanpå skalet med tandpetare.
 • Servera apelsin i klyftor och gör skepp med segel.
 • För fler smarta, roliga och hälsosamma tips gör ett besök och låt er inspireras på www.ica.se/kompismedkroppen

Logo
Logga in!