toppbild11

Tävlingsmoment cykel

Tävlingsmomentet cykel i Special Olympics-klassikern är kopplat till den etablerade Vätternrundan.

För att presentera tävlingsmomentet cykel kan du som pedagog/ledare använda en powerpoint-presentation som du finner här. En kort beskrivning och sammanfattning om Vätternrundan och dess historia finner du här nedan samt vidare på www.vatternrundan.se

Hur gör vi tävlingsmomentet cykel?

Vätternrundan är idag världens största motionscykellopp. Loppet går runt sjön Vättern vilket innebär en sträcka på 300 km. I Special Olympics-klassikerns tävlingsmoment cykel ska ni i tillsammans cykla (går fint med tandem- eller parcykel, även en motionscykel inomhus) 300 km på hemmaplan. Ni behöver inte göra det vid ett tillfälle utan sträckan kan delas upp på flera tillfällen. Delar av sträckan kan också cyklas på fritiden eller till och från skolan/skolbussen/idrottsföreningen/gruppboendet.

För varje gång ni cyklat en sträcka ska detta registreras av en pedagog/ledare på Mina sidor. Alla behöver inte cykla samma sträcka, men tillsammans ska ni få ihop 300 km.

När ni tillsammans nått minst 300 km får du som pedagog/ledare via Mina sidor ett diplom att ladda ned.

Ni kan samla ihop era kilometrar på en mängd olika sätt, till exempel:

  • Ni cyklar på en speciell veckodag varje vecka
  • Ni klarar av Special Olympics-klassikerns cykel-moment i samband med en aktivitetsdag eller annan planerad rörelseaktivitet
  • Ni ger en hemuppgift där individen i hemmet tillsammans med sina föräldrar/vårdnadshavare ska avverka sträckan eller delar av sträckan. Ett hjälpmedel kan då vara ett aktivitetskort du finner här

Ni får väldigt gärna fortsätta registrera er rörelse i cykling fram till den 15 maj 2020. Hur långt hinner ni? Titta och jämför med andra i deltagarlistan.

Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionsinriktade cykellopp och ingår i En Svensk Klassiker. Det är ingen tävling, så loppet har ingen resultatlista.

Tisdagen den 22 augusti 1964 stegade professorn, Motalasonen och idrottsläkaren Sten-Otto Liljedahl in till Bröderna Rydells cykelaffär i Motala. Där träffade han Ewert Rydell och berättade om sina planer på att göra en tur runt Vättern. Två dagar senare gav sig de båda iväg. Vädret var miserabelt med regn och blåst. Efter 22,5 timmars cykelfärd var de båda dock åter hemma men mycket, mycket trötta. Det blev ytterligare en provrunda den 23 juni 1965 med ytterligare fyra deltagare. Julen 1965 fick Ewert en uppmaning ifrån Sten-Otto på ett julkort, vilken var att få igång Vätternrundan. Ett halvår senare, år 1966, kördes Vätternrundan för första gången. Idag finns inte bara Vätternrundan på 300 km utan även MTB-Vättern, Halvvättern, Tjejvättern och Minivättern, som tillsammans har 40 000 anmälda.

Den 50:e rundan år 2015 blev på många sätt det bästa någonsin. Utav 20 002 startande var det enbart 650 som inte tog sig i mål. Loppet är en riktig utmaning och trots långa förberedelser påverkar väder och vind den fysiska ansträngningen och ger många mjölksyra, stumma ben och skavsår. Rekordet är på 6 timmar och 33 minuter, vilket sattes detta året.

Vätternrundan både startar och har målgång i Motala som kallas för Östergötlands sjöstad.

bana

Läs mer om banan här!

Lite fakta om Vätternrundan

  • Vätternrundan 2016 blev fulltecknad samma minut som anmälningarna släpptes i november 2015.
  • 2016 var det totalt 23217 anmälda till Vätternrundan ifrån 60 olika nationer. Utav dessa var det tre män som hittills har cyklat alla lopp sedan starten 1966, alltså 51 gånger totalt.
  • År 1966, första Vätternrundan, var det 344 startande varav 334 som kom i mål.
  • 539 607 deltagare har fullföljt loppet sedan 1966. De har totalt cyklat lite drygt 40 varv runt jorden.
  • Under Vätternrundan äts 170 000 släta bullar, 10 000 kilo bananer, 3 000 kilo saltgurka och det dricks 20 000 liter sportdryck.
  • År 1983 var det fler än 10 000 som fullföljde loppet för första gången.

Logo
Logga in!