toppbild6

Tävlingsmoment simning

Tävlingsmomentet simning i Special Olympics-klassikern är kopplat till den etablerade Vansbrosimningen.

För att presentera tävlingsmomentet simning kan du som pedagog/ledare använda en powerpoint-presentation du finner här. En kort beskrivning och sammanfattning om Vansbrosimningen och dess historia finner du här nedan samt vidare på www.vansbrosimningen.se

Hur gör vi tävlingsmomentet simning?

Vansbrosimningen har idag flera olika lopp och olika distanser. Det längsta simloppet är Vansbrosimningen 3000 meter. I Special Olympics-klassikerns tävlingsmoment simning ska ni i gruppen/klassen tillsammans simma 3000 meter på hemmaplan. Ni behöver inte göra det vid ett tillfälle utan sträckan kan delas upp på flera tillfällen. Delar av sträckan kan även simmas på fritiden, som en hemuppgift.

Har deltagarna problem att simma kan ni istället gå i vatten eller flyta (flyta 1 minut motsvarar 200 m simning).

För varje gång ni simmat en sträcka ska detta registreras av dig som pedagog/ledare på Mina sidor. Är ni till exempel 10 deltagare som simmar 150 meter var, har ni avverkat sträckan 1500 meter.

När ni tillsammans nått minst 3000 meter får du som pedagog/ledare via Mina sidor ett diplom att ladda ned.

Ni kan samla ihop era meter på olika sätt, till exempel:

 • Ni simmar på en idrottslektion
 • Ni klarar av Special Olympic-klassikerns simmoment i samband med en friluftsdag eller annan planerad aktivitet
 • Ni får en hemuppgift där deltagaren i hemmet tillsammans med sina föräldrar/vårdnadshavare ska göra sträckan eller delar av sträckan. Ett hjälpmedel kan då vara ett aktivitetskort du finner här

Ni får väldigt gärna fortsätta registrera er rörelse i simning fram till den 15 maj 2020. Hur långt hinner ni? Titta och jämför med andra i deltagarlistan.

Om Vansbrosimningen

Vansbrosimningen är Sveriges största öppet vatten tävling och är sedan år 1971 en del av En Svensk Klassiker. Vansbro ligger i Dalarna och tävlingarna pågår under en vecka i juli.

År 1950 satt de två Vansbroborna Einar Anselius och Mats Qvarfot vid badplatsen vid älven och funderade hur de skulle propagera för simning genom att simma en längre sträcka. Förslaget var att simma under alla sex broarna. Sträckan 3000 meter skulle simmas medströms i Vanån i 2000 meter och resterande 1000 meter skulle man simma motströms i Västerdalälven. Så här ser banan ut än idag.

I första simningen deltog 10 personer, varav nio kom i mål. Det var först år 1956 som Vansbrosimningen blev en tävling. Idag deltar ca 16 000 människor i de olika tävlingarna. Simningen är inte bara en folkfest för deltagarna utan även för åskådarna. Utöver öppet vatten simning arrangeras även tävlingar som triathlon, swimrun och landsvägscykel.

karta_vansbro

Ladda hem karta som pdf

Lite fakta om Vansbrosimningen

 • Totalt har det simmats 415 272 km i Västerdalälven och Vanån under tävlingens historia. Det är lite drygt 10 varv runt jordens ekvator
 • År 1964 var första och hittills enda gången en kvinna varit segrare i simningen. Hon vann på tiden 40.28
 • ”Lassar” Stig Eriksson, från Lima är Vansbrosimningens meste simmare med hittills 50 lopp
 • +16-22 grader Celsius är normal vattentemperatur i Vanån och Västerdalälven i juli
 • 1982 fick simmarna börja använda våtdräkt, tidigare hade man smort in sig med ullfett
 • 172 482 deltagare har fullföljt loppen sedan 1950
 • För att genomföra Vansbrosimningen behövs det 1300 funktionärer, från 40 olika föreningar och ideella organisationer
 • Snabbaste segrartiden i Vansbrosimningen 3000 meter är 29.45 för män och 30.27 för kvinnor
 • För att delta i Vansbrosimningen behöver man vara minst 10 år

Logo
Logga in!